Engineering and Sustainability Society

Herkese selamlar, bizler Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği öğrencileri olarak, Mühendislik ve Sürdürülebilirlik Kulübü (ENSUS) adı ile 14 Kasım 2022 tarihinde kurulduk. Öğrencilerde çevresel sürdürülebilirlik ve doğal kaynak yönetim bilincini, çeşitli etkinlikler ve faaliyetlerle artırma amacı ile kurulmuş bir üniversite kulübüyüz. 

Kulübümüz, Faaliyet, Sosyal Medya ve Sponsorluk komiteleri olarak 3 ana başlığa ayrılmış bir yönetim kurulu sisteminden oluşuyor. Bu komiteler kendi içinde IT, Mezunlarla İletişim, Sürdürülebilirlik Günleri, Ortak Etkinlik-Proje ve Sosyal Sorumluluk olarak farklı departmanlara ayrılıyor. Departmanlar kendi içinde yapacağımız etkinlik türüne bağlı olarak kategorize ediliyor. 

Tüm bu departmanlar Başkan, Başkan Yardımcısı ve Kulüp Sekreterine bağlı olarak komite üyeleriyle birlikte çalışıyor. Etkinlik ve projelerin tasarlanmasında, planlanmasında ve organizasyonunda ekip çalışması benimseniyor. 

Yeni kurulmuş bir kulüp olarak her dönem başında yeni üyelerimizle bir araya geliyoruz. Yönetim kurulu ve komite üyelerini bir araya getiren tanışma etkinlikleri için mekanları özenle seçiyoruz. Tüm buluştuğumuz yerlerde atık yönetimine dikkat çekiyor, işletmelerle bu konularla iş birlikleri yapıyoruz.

Kurulduğu ilk dönem online dönem olması sebebiyle etkinliklerimizi online olarak gerçekleştirdik. Bu süreçte bir afet hazırlık eğitimi bir de sürdürülebilirlik günleri olmak üzere iki seminer düzenledik. 

Afet hazırlık etkinliğimizde Tim Derneği Arama Kurtarma Yapılanmasından Sorumlu Başkan Yardımcısı ile bir araya gelerek üyelerimizi hem afet konusunda hem de sosyal sorumluluk konusunda bilinçlendirmeyi amaçladık. Sürdürülebilirlik günlerinde ise sürdürülebilirlik alanında deneyimli 3 farklı firmadan 3 farklı konuşmacı ile üyelerimizin, kendi alanımız hakkında yeni alanlar keşfetmesini sağladık.

İlk seneni geçmesiyle birlikte yaz döneminde seçilen yeni yönetim kurulumuz ile hızla etkinliklerimizi planlamaya başladık.

Bu sene ana projemiz olan Sürdürülebilir Hayvan Kulübesi projesi ile Akbank Gençlik Akademisi Kampüste Etki yarışmasına katıldık ve final oturumuna seçildik. Projemizin temel amacı ileri dönüşüm teknikleri baz alınarak, tamamen atık plastik, branda ve tahtalardan oluşan bir hayvan kulübesi oluşturmak. Kulübemizin dış kısmında aynı zamanda üyelerimiz ile yaptığımız eco-brickler bulunuyor. Bu eco-brickler ince ve geri dönüştürülemeyen plastik ambalaj atıklarının temiz ve kuru plastik pet şişelerin içine doldurulmasıyla oluşuyor. Böylece hem plastiklerin doğada kapladıkları alan azalıyor hem de atıklardan işlevsel bir madde yani bir tuğla oluşturuluyor. Bu sayede kulübemizin duvarları sağlamlaşırken, kullandığımız atık çeşitliliği de artmış oluyor. Bu çeşitliliği artırmak adına aynı zamanda okulumuzda geçmiş kulüp ve etkinliklerden kalan afiş ve brandaları topluyor, hayvanların rahat edebilmesi için iç kısmına hem yumuşak bir zemin hem de duvarlara soğuktan korumaya karşı bir yalıtım oluşturuyoruz. Projemiz tamamlandığında onlarca kilo plastik atığın doğaya ve okyanuslara karışmasını engellemiş olacağız. Bu proje için üyelerimizden ve İstanbul’daki çeşitli ileri dönüşüm atölyelerinden yardım alıyoruz. Plastik olan kısımları plab adında bir plastik ileri dönüşüm atölyesi ile, iç kısmına yapılacak branda ve yalıtım kısımlarını ise reppatch ile yapıyoruz.

Tüm proje iki dönem boyunca sürerken diğer etkinliklerimizi de planlamaya devam ediyoruz. İlk gerçekleştirdiğimiz etkinliğimiz Viridi Topluluğu ile düzenlediğimiz Sürdürülebilirlik Zirvesi 23’ adıyla bir seminer etkinliğiydi. Toplamda 9 konuşmacı sürdürülebilirlik adı altında yaptıkları ve planladıkları çalışmalarını, deneyimlerini üyelerimizle paylaştı. Etkinliğimize gelen tüm konuşmacılara hediye olarak Tema Vakfından üçer adet fidan bağışında bulunduk. Çeşitli ikramlar verirken gelen katılımcıları atıklarını geri dönüşüm kutularına atmaları konusunda bilgilendirmeye çalıştık.

Konuşmacı etkinliklerinin yanı sıra sosyal sorumluluk alanında da çalışmalar yapmak adına Çorbada Tuzun Olsun Vakfının düzenlemiş olduğu etkinliğe katıldık. Bu vakıf yıllardır evsiz vatandaşlara çorba dağıtarak onların hayatlarına dokunup, değiştirmeye çalışıyor. Biz de bu çorbaya bir malzeme ekleyerek üyelerimizle birlikte dağıtım yapmak için sabırsızlanıyoruz.

Tüm bunların dışında planladığımız 2 farklı daha etkinliğimiz ile dönemi sonlandırmayı düşünüyoruz. Bunlardan ilki Mezunlar Etkinliği olarak planladığımız, bölümümüzden mezun olmuş eski öğrencilerin çalıştıkları iş yerleri ve deneyimlerini biz öğrencilere bir panel ile aktarmasını sağlamak. İkincisi ise ilkini online olarak düzenlediğimiz Sürdürülebilirlik Günlerinin, daha kapsamlı ve büyüğünü gerçekleştirmek.

Yaptığımız her etkinlik ve projede, insanlara ulaşıp hayatlarında yeşil bir değişikliğe sebep olmanın verdiği mutlulukla ve ondan daha da yeşil bir geleceğin umuduyla.

“YARININ DOĞASI BUGÜNDEN YARATILIR.”
Mustafa Kemal Atatürk

Marmara Üniversitesi Mühendislik ve Sürdürülebilirlik Kulübü (ENSUS)

By Dergi21